Liona

Zweten

Met warm weer of na een inspanning merk je het wel, je gaat zweten. Tijdens een warme dag merk je het al vaker, je hebt wat vocht onder je oksels, je kunt een rood glimmend voorhoofd hebben of je voelt het zweet over je lichaam lopen. Het is goed dat je gaat zweten, daar is niets mis mee. Eigenlijk zijn we de hele dag bezig met zweten. De temperatuur van ons lichaam blijft hiermee op peil. Je raakt de extra warmte kwijt als je aan het zweten bent, de druppeltjes verdampen vanzelf op de huid en dan koel je vanzelf af. Je zou haast denken dat veel zweet onder je oksels vandaan komt, maar slechts 1% komt hier vandaan. Het is geen fijne plaats om hier te zweten want er is geen goede ventilatie. Op de rest van ons lichaam verdampt vocht snel, naar onder onze oksels niet. Er wordt daarom gedacht dat we vaak alleen maar zweten bij onze oksels, maar zo is het niet. De meeste zweetklieren zitten hier wel. Over je hele lichaam heb je zweetklieren. Gemiddeld verlies je een liter vocht per dag door te zweten door middel van je zweetklieren. Als het warm is of je spant je veel in dan verlies je meer vocht. Het is juist dan belangrijk dat je meer gaat drinken. Bij warm weer en inspanning (bijvoorbeeld door sjouwwerk of sporten) kun je tot wel tien liter per dag zweten.

Soorten zweetklieren

Er zijn eigenlijk twee soorten zweetklieren, er kan een onderscheid worden gemaakt tussen de eccriene en de apocriene zweetklieren. Als het over de eccriene gaat, dan kan er gezegd worden dat deze over je hele lichaam voorkomen. In totaal heb je er tussen de 2 en 5 miljoen! Dat is natuurlijk erg veel. Ze reguleren de temperatuur van je lichaam en daar zijn ze dag en nacht mee bezig. Je lichaam moet de hele dag afkoelen. Als je lichaam oververhit is geraakt dan gaan de eccriene zweetklieren aan de slag. Ook bij koorts doen ze hun werk en koel je af. Er wordt door deze klieren gezorgd dat de oppervlakte van de huid vochtig wordt en dan gaat je huid ook eenvoudiger afkoelen. Maar deze eccriene zweetklieren hebben nog een functie, ze maken je handpalmen namelijk vochtig. Hierdoor heb je houvast wanneer dat nodig is. Als je last hebt van emoties of nerveus bent dan werken de eccriene zweetklieren ook. Er wordt dan vaak over koud of warm zweet gesproken.

Apocriene zweetklieren, wat zijn dat?

Bij de apocriene zweetklieren gaat het over de bekende zweetlucht die je vast en zeker kent. Er zijn bepaalde regio’s van de huid waar je deze zweetlucht kunt vinden. Voorbeelden hiervan zijn rond de anus, de tepels, de huid en ook bij de oksels. Nog meer informatie over de apocriene zweetklieren:

  • De apocriene zweetklieren zijn bij kinderen niet ontwikkeld. Vanaf de puberteit komen ze pas tot uiting.
  • Door de zweetlucht die door de apocriene wordt verspreid kunnen er emoties worden opgeroepen.
  • Soms kan de lucht seksuele gevoelens versterken en opwekken.
  • Er zijn mensen die meer zweten (overdadig) dan de anderen. Bij warm weer is het normaal dat je gaat zweten, bij de een is de geur ook sterker dan bij de ander De apocriene zweetklieren verspreiden de zweetlucht en onder de oksels wordt er vaak deodorant gebruikt om er voor te zorgen dat deze onaangename lucht verdwijnt.
  • Nachtelijk zweten kan de een meer doen dan de ander. Bij vrouwen kan dit met de overgang te maken hebben, maar ook met diabetes, infecties, een te hard werkende schildklier of overgewicht. Er zijn daarnaast ook medicijnen die zweten als bijwerking hebben.