Liona

Overhitting of Zonnesteek

In de lente en in de zomermaanden zijn we allemaal veel buiten. De zon schijnt, we willen genieten van dat warme zonnetje en we willen misschien wel bruin worden. In het begin ga je in de zon zitten, maar wanneer de zon alsmaar warmer wordt en het is hoogzomer, dan wil je misschien wel in de zon liggen om helemaal bruin te worden. Maar is het zonnen altijd even verantwoord? Er zijn een paar dingen waar je goed aan moet denken als je lang in de zon gaat zitten of liggen. In het begin denk je niet aan de risico’s. Je denkt ‘wat een heerlijk zonnetje’. Je bent misschien een boek aan het lezen of je valt midden in de zon in slaap. Dit kan betekenen dat de felle zon de hele middag boven je staat en dat je echt verbrandt. Door lang in de zon te zitten of te liggen kun je flink verbranden maar ook zonnesteek krijgen. Dit houdt in dat je een langere periode in de zon bent geweest en dat deze op je hoofd en nek heeft gestaan. Je lichaam reageert op warmte, je gaat dan namelijk zweten. Je hebt dan zin om wat te drinken of wilt een koude douche nemen zodat je even af kunt koelen. Er zijn ook momenten dat je lichaam helemaal niet of nauwelijks reageert en dat kan duiden op zonnesteek.

Let op met de zon!

Als je van de zon houdt, is dat geen probleem, maar voorkom wel dat je zonnesteek krijgt. De zon is heerlijk, maar kan ook erg warm zijn, te warm voor je lichaam met alle gevolgen vandien. Dit betekent dat we niet zo lang in de zon moeten gaan liggen. Bescherm je tegen oververhitting en voorkom zonnesteek. Als je de zon in gaat moet je je sowieso goed insmeren, daarnaast moet je ook zorgen dat je voldoende vocht binnen krijgt. Je lichaam zal door de warmte veel zweten, dus drink extra water. Of je nu thuis gaat zonnen, op het terras gaat zitten of naar een meertje gaat, je dient altijd veel water mee te nemen, het liefst een paar liter zodat je voldoende drinken binnen je bereik hebt. Het beste kun je ook de heetste momenten van de dag vermijden. Tussen 12.00 uur en 15.00 uur is de zon vaak op zijn heetst. Dat zijn dan ook de tijden waarop je de zon zoveel mogelijk moet vermijden. Je kunt dan extra snel verbranden en de kans op een zonnesteek is dan ook veel groter. Let speciaal op baby’s, zij kunnen zich niet verplaatsen als zij het te warm krijgen.

Bedek je hoofd en ga niet te lang in de zon

Wanneer er sprake is van zonnesteek of van oververhitting, is het van belang dat je gaat koelen. Je moet daarnaast genoeg vocht binnenkrijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je niet langer in de zon blijft en dat je je hoofd bedekt. Toch is voorkomen nog altijd beter dan genezen. Je wilt misschien geen petje op als je de zon in gaat, maar als je het wel doet, dan is de kans op zonnesteek wel stukken kleiner. Als je de kans op een zonnesteek wilt verkleinen is het aan te raden dat je kiest voor een hoofddeksel wanneer je de zon in gaat, dit is beter dan zonnesteek oplopen. Kinderen spelen in de zon en jij moet ervoor zorgen dat er boven de zandbak, zwembadje enz. een parasol staat of beter nog dat je kinderen een petje opzet, want zij zitten telkens op een andere plek. Bescherm jezelf maar zeker ook de kinderen tegen zonnesteek.