Liona

De ziekte van Bechterew is een chronische aandoening, deze aandoening veroorzaakt ontstekingen. Deze ontstekingen zitten vaak aan de gewrichten tussen het bekken en het heiligbeen. Maar de ziekte kan ook ontstekingen veroorzaken aan de gewrichten die tussen je wervels zitten. Wanneer er een ontsteking is ontstaan, komt er littekenweefsel. Dit weefsel zal er voor zorgen dat de ruimte tussen een tweetal beenderen zal worden opgevuld, uiteindelijk zal het weefsel worden omgezet tot het bot. Als dit het geval is spreken we van verbening, mensen kunnen dan ‘krom’ gaan lopen omdat de wervelkolom krom gaat groeien.

De symptomen van de ziekte

In het begin gaat het vooral om een zeurende pijn die lang aan kan houden, maar ook stijfheid kan in het begin een oorzaak zijn. De klachten kunnen heel afwisselend zijn. De ene keer zit de stijfheid in de benen, een andere keer juist weer in de onderrug. Wanneer je ’s ochtends opstaat kan het zijn dat je flink stijf bent, dit zal enige uren aanhouden. Ook kan er ’s nachts stijfheid optreden, dat zijn de kenmerken voor de ziekte van Bechterew. Wanneer de ziekte van Bechterew aanhoudt kunnen er voortdurend pijnen aanwezig zijn. Je kunt dan je rug minder goed bewegen en deze zal ook stijf aanvoelen. De pijnen kunnen dan ook hogerop in je lichaam gevoeld worden, zoals in je nek of hoog in de rug. Er kunnen ook klachten voorkomen rondom het borstbeen, een gevolg kan dan pijn en benauwdheid zijn. Maar ook de knieën, polsen of enkels kunnen aangetast worden door de ziekte van Bechterew, ook daar kunnen ontstekingen en stijfheid ontstaan. In de aanhechting van pezen, of in de pezen zelf, kunnen ontstekingen beginnen. Wanneer je de ziekte van Bechterew hebt, kan het ook zijn dat je oogontsteking oploopt, je oog is dan rood en zal erg pijnlijk zijn. Licht verdragen zal erg moeilijk gaan en de ogen zullen volop tranen. Om dit probleem om te lossen zul je naar de oogarts moeten gaan.

De oorzaken

Er is veel onderzoek gedaan naar de ziekte van Bechterew, echter kunnen er nog geen exacte oorzaken van de ziekte worden aangeduid. Men gaat er van uit dat genetische factoren een rol hebben bij het ontstaan van de ziekte. Het is namelijk zo dat in een familie de ziekte bij meerdere personen aanwezig is, de kans is dus groot dat de ziekte van Bechterew erfelijk is.

Behandeling van de ziekte

De ziekte van Bechterew valt niet te genezen. Wanneer er een behandeling wordt gestart is deze erop gericht om de pijnen te laten afnemen en stijfheid zo veel mogelijk te voorkomen. Wanneer je de ziekte hebt, gaat je wervelkolom vergroeien. Het is belangrijk om de ziekte zo vroeg mogelijk op te sporen. De wervelkolom kan immers dusdanig groeien dat de patiënt uiteindelijk helemaal krom zal gaan lopen. Een behandeling is vaak medicamenteus, er worden vaak ontstekingsremmers voorgeschreven. Deze moeten er voor zorgen dat de klachten van de pijn en de stijfheid afnemen. Daarnaast wordt een patiënt vaak aangeraden om een stevig matras te nemen en tijdens het slapen enige tijd op de buik te liggen. Zo wordt de juiste houding van de wervelkolom gecorrigeerd.