Liona

Voedselallergie

Een voedselallergie houdt in dat je een allergie hebt voor bepaalde voedingsstoffen. Je denkt misschien wel ‘iedereen kan toch alles eten’? Maar zo eenvoudig ligt het niet. Sommige kinderen en volwassenen kunnen bijvoorbeeld niet tegen koemelk, anderen verdragen geen gluten en weer anderen bijvoorbeeld geen pinda’s. Het is daarom verstandig dat je dit gaat onderzoeken als je bij het eten van bepaalde voedingsstoffen steeds weer klachten krijgt. Je kunt erg ziek worden, sommige mensen kunnen zelfs aan een voedingsallergie overlijden omdat zij het erg benauwd krijgen en als je er dan niet op tijd bij bent… Daar wil je natuurlijk niet aan denken daarom is het belangrijk meer te weten te komen over een voedselallergie. Als je een voedselallergie hebt dan reageert je lichaam abnormaal op bepaalde voedingsstoffen. Er worden afweerstoffen aangemaakt tegen bepaalde eiwitten die in je voeding zitten. Je lichaam komt vervolgens nog een keer in aanraking met dat product, dan zal je afweersysteem reageren en dan komt de stof histamine vrij. Het zorgt er voor dat er allergieverschijnselen optreden. Er zijn verschillende soorten voedselallergieën, voorbeelden hiervan zijn:

  • Koemelk
  • Pinda
  • Soja
  • Gluten
  • Tarwe
  • Noten
  • Kippenei
  • Vis en schaaldieren, een veelvoorkomende allergie is er voor garnalen

Er zijn allergieën die blijven, maar je kunt er ook overheen groeien. Als je als baby een notenallergie hebt is de kans groot dat deze ook blijft bestaan als je volwassen bent.

Hoe herken je een voedselallergie?

Een voedselallergie kun je herkennen als je op bepaalde stoffen niet goed reageert na het eten ervan. Het kan zijn dat je het benauwd krijgt, het kan zijn dat je uitslag krijgt. Sommige mensen krijgen eczeem als zij in aanraking komen met dit product. Het is lastig te zeggen welke symptomen er bij een voedselallergie horen, want het kan bij iedereen anders zijn. Sommige mensen moeten overgeven of krijgen diarree na het eten van een product, doordat er een bepaalde stof in zit waar je niet tegen kunt is het lastig om hier goed mee om te gaan. Als je een gluten voedselallergie hebt is het lastig om deze stof altijd en helemaal te vermijden. Je moet goed kijken bij alles wat je eet welke stoffen er in voorkomen. Je wilt die bepaalde stof waar je allergisch voor bent graag vermijden en je moet echt goed opletten op wat je gaat eten en wat je laat staan. Je moet je dan ook goed inlezen waarin bijvoorbeeld gluten voorkomen. Gelukkig zijn er veel maaltijden waar geen gluten inzitten en er zijn prima vervangers als je bijvoorbeeld een product wat je lekker vindt niet meer mag hebben vanwege de allergie. Neem de tijd om te ontdekken welke vervangers er zijn, een arts kan je hierover informeren, maar ook specialisten op het gebied van een allergie. Het is van belang dat je zelf goed oplet op wat je eet, ook wanneer je bij anderen gaat eten, eventueel kun je je eigen eten meenemen zodat je zeker weet dat je geen gluten binnenkrijgt.

Hoe ga je om met een voedselallergie?

Het omgaan met een voedselallergie is erg lastig. Het ligt er een beetje aan welke allergie je hebt. Er zijn voedselallergieën waar je eenvoudig mee om kunt gaan, maar er zijn er ook die lastig zijn. Als je bijvoorbeeld een koemelk allergie hebt dan kun je melk vermijden en andere producten nemen ter vervanging. Een glutenallergie is lastiger, want dan moet je nog meer letten op wat je eet. Let goed op wat je eet als je een voedselallergie hebt zodat je in ieder geval niets eet waar je niet tegen kunt! Leer je kind er goed mee omgaan zodat het zelf vertelt als het een bepaald product niet mag eten. Je kunt er zelf namelijk niet constant bij zijn (denk aan kinderfeestjes, licht de ouders in als je kind allergisch is).