Liona

Vermoeidheid

We zijn allemaal wel eens moe, maar wanneer is er nu sprake van vermoeidheid? Wat zeker is, is dat vermoeidheid aangeeft dat ons lichaam het even wat rustiger aan moet doen. Veel mensen hebben er last van en het wordt ook gezien als een klacht die veel voorkomt onder alle leeftijden. Oorzaken zouden kunnen zijn dat iemand te weinig heeft geslapen, uitgeput is of niet gezond leeft. Het kan erg onschuldig zijn als je klachten hebt van vermoeidheid, maar het is niet prettig om hier mee te moeten werken en leven, vooral chronische vermoeidheid vermindert de kwaliteit van leven. Daarom is het belangrijk te kijken naar de oorzaken zodat hier wat aan gedaan kan worden.

Oorzaken vermoeidheid

Als je last hebt van vermoeidheid dan komt dat meestal omdat je niet goed hebt geslapen. Als je een keer een nacht niet goed slaapt dan kun je dat die nacht daarna weer inhalen door een keer eerder naar bed te gaan, maar het kan ook zijn dat je er vaker last van hebt en een week niet goed slaapt, dan is het lastiger om dat in een nacht weer in te halen. Je krijgt dan overdag ook last van je vermoeidheid en je kunt je werk niet goed meer uitvoeren. Dat is een teken dat je moet kijken waardoor je niet goed slaapt. Een oorzaak van vermoeidheid kan het gebruik van geneesmiddelen zijn. Als je nieuwe medicatie hebt kan het zijn dat je lichaam er aan moet wennen of dat de bijwerking is dat je moe wordt, lees daarom voor gebruik de bijsluiter! Er zijn lichamelijke aandoeningen die voor klachten van vermoeidheid kunnen zorgen:

  • Astma
  • Bloedarmoede
  • Infecties
  • Hormonale aandoeningen
  • Hartziekten

Vermoeidheid kan ook voor psychische klachten zorgen of andersom. Een depressie kan er voor zorgen dat jij je moe voelt, maar ook als je last hebt van angsten en eetstoornissen kun je erg vermoeid. Als je niet genoeg beweegt kun je ook moe worden en als je ongezond eet. Je ziet dus wel hoe belangrijk je levensstijl is. Als je gezond eet, op tijd gaat sporten/bewegen en niet te lang gaat slapen dan heb je de minste kans op vermoeidheidsklachten, maar we hebben het niet altijd zelf in de hand. Als je namelijk een lichamelijke aandoening hebt dan kun je er meestal niets aan doen dat je vermoeid bent. Soms kan er met medicatie wat aan gedaan worden, maar bij astma kan het van de een op de andere dag goed gaan of juist minder goed gaan en kunnen de klachten van vermoeidheid telkens weer terug komen.

Vermoeid zijn, wanneer voel je je zo?

Je kunt moe zijn in de ochtend, misschien zit je niet lekker in je vel. Het kan zijn dat je ongezond eet of op wisselende tijden gaat slapen, dat moet je niet doen als je in de ochtend last hebt van vermoeidheid. Maar het kan ook in de namiddag zijn dat je even erg moe bent. Sluit dan even een kwartier je ogen en vaak is het dan weer over, je kunt ook even wat vruchtensuiker nemen en vaak krijg je dan weer energie. Ook kun je in de avond moe worden. Dit kan zijn na een drukke dag werken. Het is goed om dan naar je lichaam te luisteren en er voor te zorgen dat je tot rust komt. Sluit je ogen, doe even een dutje. Daarna is de vermoeidheid vaak weer over en heb je weer alle energie om er tegenaan te gaan! Luister naar je lichaam, soms kun je de oorzaak van de vermoeidheid niet meteen achterhalen, maar een keer een uur eerder naar bed kan al wonderen verrichten!