Liona

Vegetarisch dieet


Heb je wel eens van een vegetarisch dieet gehoord? Je eet dan geen vlees, vis, schaaldieren, maar ook geen insecten en gevogelte. Dit hoort echt bij een vegetarisch dieet. Er zijn zelfs mensen die de producten van deze dieren niet eten, eieren bijvoorbeeld. Maar ook melk wordt niet gedronken, deze mensen noemen we ook wel veganisten. Zij gaan net wat verder dan de vegetariërs. In totaal is 5% van de mensen vegetariër (van de hele wereldbevolking). In totaal is in India maar liefst 30% van de bevolking vegetariër. Dat is bijna 1/3 van alle mensen, dat is een groot deel. Er zijn verschillende varianten van vegetariërs. Er zijn vegetariërs die wel eieren gebruiken maar geen zuivel die noemen we ovo-vegetariërs. Als ze geen eieren eten, maar wel zuivel gebruiken dan noemen we het lacto-vegetariërs. Maar er zijn ook vegetariërs die geen vlees, geen vis, wel ei en zuivel en wel wol en leer gebruiken dit zijn de ovo-lacto-vegetariërs. Er zijn mensen die een vegetarisch dieet volgen vanwege niet-idealistische redenen dit zijn de parttime-vegetariërs. Er zijn ook mensen die geen vlees eten maar wel vis, dit noemen we een pescotariër. Als het over de pollotariër gaat dan is het iemand die geen vlees eet, maar wel gevogelte. Dan is er nog de Freeganism, deze groep eet geen vlees. Maar wanneer de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden, wordt het vlees wel gegeten. De fruitariërs zijn de mensen die geen planten eten. Deze mensen eten wel vruchten die geoogst worden zonder de plant te doden.

Waarom een vegetarisch dieet?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je een vegetarisch dieet gaat volgen.

  • Sommige mensen doen het uit medeleven voor de dieren;
  • Het kan ook met je religie te maken hebben of met je gezondheid;
  • Misschien heb je een allergie en let je daarom goed op wat je eet en kies je voor een vegetarisch dieet, omdat je dan minder klachten hebt;
  • Maar er zijn ook mensen die er vanuit gaan dat je met een vegetarisch dieet langer kunt leven omdat de kans op kanker, nierstenen en galstenen kleiner is. Ook de kans op osteoporose is een stuk kleiner;
  • Je kunt ook denken aan arme mensen die geen vlees kunnen betalen, zoals de derde wereldlanden. Je bent dan solidair aan deze mensen. Je denkt misschien na over waarom wij zoveel hebben en zij niets. Je bent het niet eens met het feit dat wij, rijke westerse landen, ons vlees kunnen veroorloven en mensen in de arme landen niet en daarom eet je geen vlees. Je bent solidair.

Kritiek op vegetarisch dieet?

Er zijn mensen die kritiek hebben op mensen die een vegetarisch dieet volgen. Mensen vinden dat zij alleseters zijn en dat zij dus alles kunnen, mogen eten. Maar als je een stof niet binnen zou krijgen dan denken mensen dat het een tekort kan veroorzaken aan bouwstoffen. Er zijn ook studies die aantonen dat mensen die een vegetarisch dieet volgen een tekort aan vitamine B12 op kunnen lopen. Je moet in ieder geval als je een vegetarisch dieet gaat volgen goed en evenwichtig je eten samenstellen zodat je genoeg bouwstenen in je opneemt. Echter is dat niet altijd eenvoudig en vanzelfsprekend dat dit goed gaat. Wanneer je een vegetarisch dieet gaat volgen is het daarom aan te raden met iemand te overleggen die er meer vanaf weet zodat je alle stoffen die je nodig hebt in de juiste mate binnen krijgt.