Liona

Slaapwandelen

Slaapwandelen, we doen het allemaal wel eens. Met name kinderen kunnen nogal eens gaan slaapwandelen. Je ligt in bed en ineens hoor je je zoon of dochter rondlopen. Ze kunnen, slapend door het hele huis heen lopen zonder dat ze het zelf merken. In de medische wereld wordt slaapwandelen ook wel somnambulisme genoemd. Een ander woord voor somn is slapen en het woord ambulisme wil zeggen lopen, vandaar ook de naam slaapwandelen. Bij kinderen komt het slaapwandelen vaak voor. Ongeveer één op de drie tot zes kinderen heeft wel eens last van het slaapwandelen. Er is een grote groep kinderen die regelmatig last heeft van slaapwandelen, het gaat dan over één op de dertig kinderen. Er kan dus gezegd worden dat één leerling uit een schoolklas last heeft van regelmatig slaapwandelen.

Wie gaan er slaapwandelen?

Kinderen en volwassenen kunnen allemaal slaapwandelen. Kinderen die tussen de vier en de twaalf jaar oud zijn hebben hier het meeste last van. Bij jongens en meisjes komt het slaapwandelen even vaak voor.

Veilige omgeving bij slaapwandelen

Als je weet dat jijzelf, je partner of je kinderen regelmatig gaan slaapwandelen, kun je eigenlijk maar één ding doen. Je moet er voor zorgen dat de omgeving veilig is. Als diegene zich kan stoten, dan zal het slaapwandelen geen pretje zijn en kan het zomaar zijn dat iemand na een nacht helemaal bont en blauw in bed ligt. Bij kinderen kan slaapwandelen gevaarlijk zijn wanneer zij naar de trap lopen. Jonge kinderen met name kunnen een heel eind komen als ze slaapwandelen, daarom is het verstandig een rekje neer te zetten voor de trap zodat zij niet naar beneden kunnen vallen. Door slaapwandelen kunnen flinke ongelukken gebeuren, wees er daarom alert op dat het huis veilig moet zijn. Ook de slaapkamer bij kinderen moet veilig zijn en niet alleen voor het slaapwandelen. Zorg dat zij zich niet kunnen stoten aan scherpe punten en hoeken. Bij volwassenen geldt het overigens ook. Als je namelijk zelf gaat slaapwandelen moet je er ook voor zorgen dat je jezelf geen pijn doet.

Wat te doen bij slaapwandelen?

Er is niet zozeer een standaard behandeling bij mensen die slaapwandelen. Het beste wat je kunt doen is diegene die gaat slaapwandelen weer terug naar bed begeleiden. Soms kun je hele gesprekken voeren, maar in de ochtend weet diegene er niets meer van. Begeleid diegene daarom zo snel mogelijk weer naar bed en zorg dat hij of zij weer veilig in bed ligt. Je kunt dan zelf ook weer rustig doorslapen. Wat kun je verder doen?

  • Ontspanningsoefeningen
  • Regelmatig slapen
  • Zorgen voor een veilige omgeving
  • Iemand wakker maken, dit is niet altijd aan te raden, maar als je het doet, doe het dan voorzichtig. Iemand kan ineens zo schrikken en heftig reageren, je weet nooit hoe iemand reageert dus het beste is om iemand die aan het slaapwandelen is naar bed te brengen, zonder wakker te maken, maar soms kun je niet anders.