Liona

Reisziekte

Als je last hebt van reisziekte dan wil dat zeggen dat je er niet zo goed tegen kunt als je bijvoorbeeld met de auto, het vliegtuig of de trein op vakantie gaat. Het kan zijn dat je een draaierig gevoel krijgt tijdens het reizen. De meeste mensen met reisziekte zijn misselijk. Ze voelen zich ellendig en dat omdat komt ze aandrang hebben om te braken. Je kunt de reisziekte krijgen door schommelingen of bepaalde bewegingen. Misselijkheid en de aandrang tot braken krijg je omdat de bewegingen het evenwichtscentrum prikkelen. Dit bevindt zich in onze hersenen en daarom krijgen we deze klachten. Sommige mensen zijn erg gevoelig voor reisziekte, anderen juist niet. Als je ziek wordt van het auto rijden en je stopt, dan ben je vaak al meteen van de klachten af. Dat geldt ook voor het vliegtuig en de boot. Zodra je aan het vliegen of varen bent heb je klachten en zal de reisziekte zich uiten. Maar het zal afnemen wanneer het vervoermiddel stopt. Meer kinderen hebben last van reisziekte, volwassenen hebben er niet zo vaak last van. Kinderen hebben er meer last van omdat het evenwichtsorgaan bij hen nog niet voldoende is ontwikkeld.


Naar de arts bij reisziekte?

Bij misselijkheid veroorzaakt door reisziekte ga je niet zo vaak naar de arts. Je weet vaak dat wanneer het vervoersmiddel stopt dat de klachten dan ook verminderen. Maar het kan zijn dat je je ellendiger gaat voelen. De arts kan dan wel een middel geven om er voor te zorgen dat je minder klachten hebt en het kunt voorkomen. Als je een half uur voor vertrek bijvoorbeeld een lichte maaltijd zonder koffie of alcohol pakt, dan kan reisziekte vaak al worden voorkomen. De arts zal je ook adviezen geven:

  • Voldoende frisse lucht in een vervoersmiddel is van belang, anders krijg je het benauwd en kan er reisziekte optreden
  • Je kunt zelf de auto besturen, dat is vaak effectief zodat je geen last krijgt van de reisziekte.
  • Kun je niet zelf rijden? Probeer dan voorin te zitten en kijk naar voren net als de bestuurder.
  • Kronkelweggetjes moeten zoveel mogelijk vermeden worden.

Met de boot en reisziekte

Als je met de boot gaat, dan kun je zorgen voor veel frisse lucht. Zoek ook een plaats uit waar je zo min mogelijk last hebt van de schommelingen. Midden op het buitendek is volgens veel mensen een aanrader wanneer je last hebt van reisziekte op de boot.

Algemene tips bij reisziekte

Er zijn nog een aantal algemene tips die je kunt toepassen wanneer je last hebt van reisziekte.

  • Kijk naar buiten en doe geen intensieve dingen
  • Ga niet achterin zitten
  • Eet voor vertrek geen zware en vetrijke maaltijd
  • Drink voordat je gaat geen alcohol en koolzuurhoudende dranken

Tijdens de reis last van reisziekte?
Als je tijdens de reis merkt dat je last krijgt van de reisziekte, neem dan een droog stukje brood in je mond of een koekje. De maag moet het voedsel nu verteren en wordt minder gevoelig. De misselijkheid zal afnemen. Er zijn eventueel nog geneesmiddelen die ingenomen kunnen worden om reisziekte te voorkomen en/of aan te pakken.