Liona

Puberteit

De puberteit is een fase waarin we allemaal vroeg of wat later belanden. Na de fase van schoolkind worden we een puber. De puberteit is de periode tussen de tien en de zestien jaar. Gedurende deze jaren vinden er veel veranderingen plaats. Er vinden volop lichamelijke veranderingen plaats, voor het eerst de baard in de keel, schaamhaar dat begint te groeien en de menstruatie die opgang komt. Maar er zijn ook veel mentale veranderingen. Pubers gaan in deze fase op zoek naar hun eigen identiteit. Ze gaan zich ook afzetten tegen de ouders. Er zijn vaak veel ruzies thuis en er kunnen problemen ontstaan. Het wil niet zeggen dat de puberteit altijd een vervelende fase is. Voor sommige pubers geldt dat zij bijna of geen problemen veroorzaken en normaal de puberteit doorkomen. Het is echt per individu anders. Wanneer je zoon bijvoorbeeld in de puberteit erg druk was en niet luisterde, kan je andere zoon of dochter juist heel gemakkelijk zijn en zichzelf op een andere manier laten zien. Het is daarom belangrijk dat er niet wordt gezegd dat de puberteit altijd een vervelende fase is, want dat hoeft niet. Geniet van elke fase waarin je kind belandt. Elke fase kent zijn eigen voordelen en nadelen.

Verschillende jongens en meisjes in de puberteit

In de puberteit zijn er veel dingen bij jongens en meisjes anders. Meisjes menstrueren voor de eerste keer, jongens krijgen de baard in de keel. Beide groepen merken dat schaamhaar en okselhaar begint te groeien. Het is voor veel pubers een hele verandering, anderen laten het gewoon over zich heen komen. Er wordt niet zo bij stilgestaan, maar het kan ook voor de pubers zelf een lastige fase zijn om in te leven. Ze leren zichzelf kennen, kiezen vrienden, maken zich los van de ouders, het is allemaal nieuw en spannend. Het is eigenlijk een hele ontdekkingstocht waar ze in zijn beland of ze nu willen of niet.

Voorbeelden pubergedrag

Er zijn een paar typische voorbeelden van pubergedrag, hierbij kan er gedacht worden aan stemmingswisselingen. Ineens kunnen ze boos worden, de confrontatie aangaan of juist heel vrolijk zijn. Bij verliefdheid in de puberteit kunnen ze ineens heel meelevend zijn, aardig doen en vrolijk zijn. Maar er zijn nog meer voorbeelden van pubergedrag:

  • Onzeker zijn
  • Piekeren
  • Verlegen zijn
  • Sombere buien hebben
  • Opstandig gedrag zoals schreeuwen en schelden
  • Minder open zijn en niet veel meer praten over wat hen bezig houdt
  • Op zichzelf gericht zijn (egocentrisme)

Ruzie in de puberteit?

Als je de confrontatie met een puber aangaat, dan kunnen het vaak moeilijke diepgaande gesprekken zijn, want pubers blijven vaak bij hun standpunt. De ruzies gaan vaak over huisregels, hoe laat ze naar bed moeten, hoelang ze tv mogen kijken of lang ze aan de computer mogen zitten. Ouders willen vaak dat pubers in het huishouden helpen, maar dat vinden zij niet nodig, of ze doen het met tegenzin en altijd met ruzie. Huiswerk en school kunnen ook een probleem zijn, ook het eigen gedrag van de puber kan voor problemen zorgen. De vrije tijd van de puber kan nuttig worden besteed, maar sommigen doen er niets mee wat een doorn is in het oog van de ouders. Ze hangen voor de tv en computeren de hele dag. Ze willen niet werken en zien hier het nut niet van in. “Ik woon nog thuis en krijg zakgeld, meer heb ik niet nodig.” Maar er zijn ook pubers die juist wel willen werken, zij willen zich los maken en een dure telefoon kopen bijvoorbeeld (dit kan bijvoorbeeld komen omdat ze met een vriendengroep optrekken die dit ook zo ziet). Op deze manier leren zij zichzelf kennen, wat wil ik wel en wat niet. Pubers hebben over het algemeen een uitgesproken mening over iets. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn maar respecteer elkaar en blijf in gesprek!