Liona

Paracetamol

Paracetamol is een medicijn dat we veel gebruiken. Een pijntje hier een pijntje daar, paracetamol lost het vast wel op. Het werkt namelijk pijnstillend en daarnaast ook nog eens koortsverlagend. Veel mensen gebruiken paracetamol voor:

 • Hoofdpijn
 • Migraine
 • Griep
 • Verkoudheid
 • Koorts
 • Keelpijn
 • Middenoorontsteking
 • Artrose
 • Oorpijn
 • Spierpijn
 • Gewrichtspijn
 • Menstruatieklachten

Je kunt zien dat het middel paracetamol voor veel soorten pijn in kan worden gezet. Wanneer je pijn hebt, is er sprake van een verwonding. Soms is de pijn maar van korte duur en soms kan het langer aanhouden. Een veilige manier om pijn te kunnen bestrijden is paracetamol. Bij kiespijen en rugpijn kan het ook worden gebruikt en na een operatie geven de dokters je vaak ook een hoge dosis paracetamol tegen de pijn. Het middel paracetamol verhindert een pijnsignaal dat naar de hersenen gaat. De pijn neemt af binnen een half uur nadat je de paracetamol in hebt genomen. Dit kan drie tot zes uur aanhouden en dan kan de pijn weer terugkomen en dan neem je meteen weer paracetamol. Als je paracetamol krijgt via het infuus dan werkt het in vijf tot tien minuten en de werking houdt gedurende vier tot zes uur aan. Paracetamol kan ook worden gegeven in de vorm van zetpillen, deze werken binnen een uur en de werking houdt acht tot twaalf uur aan. In een ziekenhuis wordt ook vaak de zetpil gegeven zeker bij kinderen. Kinderen vinden het soms moeilijk om medicatie zoals paracetamol in te nemen, een zetpil werkt dan stukken eenvoudiger.

Hoofdpijn en paracetamol

Wanneer je last hebt van hoofdpijn kan paracetamol een goede oplossing zijn. Je kunt doffe of drukkende pijn hebben. Dit kan spanningshoofdpijn zijn. Misschien heb je last van stress of angst, het is dan van belang dat je de oorzaak gaat achterhalen van de hoofdpijn. De paracetamol kan je dan ook helpen om de pijn te onderdrukken en binnen een half uur helpt de paracetamol. De pijnstiller kan gedurende drie tot zes uur werken.

Koorts en paracetamol

Als je last hebt van koorts dan kan paracetamol de koorts doen verlichten. Er is dan sprake van een lichaamstemperatuur van 38 graden of meer. Als je koorts hebt kun jij je beroerd voelen en last hebben van spierpijn. De koorts kan dan worden verlaagd met paracetamol. Kinderen kunnen een hoge koorts hebben, er moet dan met de arts overlegd worden, omdat de paracetamol zetpil vaak beter werkt. Als zij paracetamol in moeten nemen kan dat erg lastig zijn, en wanneer dat een aantal keer per dag moet kan een zetpil een betere uitkomst bieden. Dankzij de zetpil gaat de werking langer door dan bij de paracetamol die je moet slikken. De paracetamol werkt hierbij dan pijnstillend maar ook koortsverlagend. De koorts wordt dankzij de paracetamol niet meer hoger.

Menstruatieklachten en paracetamol

Als je last hebt van het menstrueren (en dat kan erg veel klachten geven), kun je vreselijke buikpijn hebben maar wat doe je hier aan? Paracetamol kan de oplossing zijn. Een warm bad kan ook helpen zodat de spieren ontspannen. Een combinatie van warm bad met paracetamol is nog beter, als een warm bad alleen niet voldoende helpt. Paracetamol is de minst slechte pijnstiller voor je maag, het werkt ontstekingsremmend en de pijn zal snel afnemen. Er zijn mensen die regelmatig gebruik maken van paracetamol, de klachten kunnen namelijk elke maand aanwezig zijn. Bekijk daarom per keer wanneer het noodzakelijk is om gebruik te maken van paracetamol.

Paracetamol tijdens de zwangerschap?

Als je zwanger bent mag je niet alle medicijnen gebruiken. Dat geldt ook als je zwanger bent en je wilt paracetamol gebruiken. Als je medicatie nodig hebt moet je met [...]

Lees verder

Mogelijke bijwerkingen van paracetamol

Het middel paracetamol wordt veel gebruikt. Maar wat zijn de bijwerkingen van paracetamol? Wanneer er sprake is van een overdosis van paracetamol dan moet je uitkijken voor de volgende bijwerkingen: Maagkrampen [...]

Lees verder