Liona

Osteoporose

Osteoporose is een ander woord voor botontkalking, de letterlijke betekenis is dan ook ‘bot dat poreus is geworden’. Het is geen ziekte, wanneer je oud bent geworden kun je er last van krijgen. Door botontkalking kunnen je botten zo broos worden dat ze gemakkelijk breken. Daar liggen natuurlijk nog veel meer oorzaken aan ten grondslag, als we ouder worden raken we immers slechter ter been en vaak kunnen we minder goed zien. Daarbij is er de kans op een valpartij waarbij we delen van ons lichaam kunnen beschadigen. Als we vallen proberen we immers een klap op te vangen, dit kan lichamelijk letsel opleveren. Telkens als we een klap proberen op te vangen krijgen onze botten ook een letterlijke ‘tik’. Zoals gezegd is osteoporose of botontkalking geen ziekte maar een aandoening. Je kunt osteoporose deels voorkomen, vertragen, maar niet altijd. Beweging en goede voeding spelen hierbij een belangrijke rol. Botontkalking lijkt op het eerste gezicht niet zo ernstig, maar dit is een verkeerde gedachte. Wanneer we iets gebroken hebben, kan dit na het herstel toch een zwakke plek blijven.

Oorzaken Osteoporose

Wanneer we volwassen zijn geworden neemt de dichtheid van het bot af. Onze botopbouw is immers in onze jonge jaren een stuk groter dan de afbraak ervan. Bij vrouwen gaat het proces van afname een stuk sneller dan bij mannen. Dat heeft te maken met de geslachtshormonen, deze zijn namelijk belangrijk om je botten goed sterk en stevig te houden. Na de overgang treedt er bij vrouwen een versnelde afname op. Je kunt ook wel zeggen dat zowel de opbouw als de afbraak van je botten niet meer goed verlopen, deze worden verstoord. Het kan dan gebeuren dat de opbouw niet snel genoeg gaat of dat de afbraak ervan juist erg hard gaat. De belangrijkste gevolgen zijn dan vaak botbreuken. Bij vrouwen die een leeftijd van boven de 75 bereiken is het botmineraal wat in je botten zit, dan al met de helft minder geworden. Veel vrouwen hebben daardoor al te kampen gehad met botbreuken. Vaak komt dan de botontkalking aan het licht, het gebeurt vaak dat iemand pas op oudere leeftijd wat breekt.

Symptomen Osteoporose

Wanneer je jong bent ben je bezig met het opbouwen van je bot, toch kan het voorkomen dat botontkalking al plaats vindt in onze jeugd. Hoe sterk onze botten worden, des te later zul je last krijgen van botontkalking. Veel mensen zijn zich niet voor een breuk bewust van het feit dat ze osteoporose hebben, dit komt pas aan het licht wanneer ze iets breken. Wel kan het zijn dat je vooraf pijnklachten krijgt. Het kan gebeuren dat je spontane wervelinzakkingen krijgt die veel pijn kunnen veroorzaken. Daarbij zijn er fracturen die je kunt oplopen die erop duiden dat je last hebt van botontkalking. Veel voorkomende fracturen zijn onder meer fracturen aan de heup, het dijbeen en de wervelkolom. Vrouwen tussen de 50-60 jaar krijgen vaak te maken met polsbreuken, ook dit kan een symptoom van botontkalking zijn.