Liona

Littekenbreuk

Als het over een littekenbreuk gaat, dan gaat het over de onderbreking in je buikwand. Dit litteken ontstaat op de plaats waar in het verleden een operatie is uitgevoerd. Wat het meeste voorkomt is dat een littekenbreuk ontstaat bij een wondgenezingsstoornis bij de vorige operatie. Het kan zijn dat er een bloeduitstorting is ontstaan, maar het kan ook zijn dat het een ontsteking is geweest, maar dat hoeft niet persé. Als je in die tijd medicatie nodig hebt gehad dan kan dat ook een oorzaak zijn. Het kan zich uiten vanwege een slechte lichamelijke conditie. Een andere oorzaak is dat wanneer je ernstig ziek bent de wand van de buik niet meer gesloten kon worden, daarna is deze wand vanzelf dichtgegroeid. Vaak is er dan een littekenbreuk te zien.

Oorzaak vaststellen littekenbreuk

Wanneer je een operatie hebt gehad en je hebt het vermoeden dat er nu sprake is van een littekenbreuk, dan zul je klachten hebt. Het kan zijn dat je een drukkend gevoel hebt, soms kan het minder worden als je gaat liggen. De klachten worden vaak erger als je lang hebt gestaan of lang hebt gezeten. Als je intensief bezig bent geweest dan worden de klachten vaak ook erger. Het is dan belangrijk dat je hiermee naar de huisarts gaat. In de tussentijd moet je de houding aannemen waarbij je het minste pijn hebt. Soms kun je bij een littekenbreuk wat uit je buik komt weer terugduwen zodat de pijn minder wordt. Deze inhoud kun je vaak weer op zijn plek duwen en dan verdwijnen de klachten, maar dat wil niet zeggen dat de klachten ook weg blijven. Een arts kan altijd meekijken en beoordelen wat je het beste kunt doen bij een littekenbreuk. Bij een kleine littekenbreuk is een operatie niet altijd noodzakelijk, maar bij een grotere breuk wel.

Diagnose littekenbreuk

De arts kan snel de diagnose stellen of dat het over een littekenbreuk gaat. Als je gaat staan dan kan de arts het vaak zo al beoordelen of dat een operatie nodig is. Als het een kleine littekenbreuk is kan het zijn dat er geen operatie wordt gepland, maar bij een grotere breuk wel. Het ligt er ook aan of je pijn hebt, een kleine littekenbreuk zonder pijn wordt vaak zo gelaten maar als er pijn bij komt kijken dan wordt de operatie snel ingepland zodat de klachten verdwijnen. De operatie zal plaatsvinden als de breuk groter wordt en als je klachten hebt.

Operatielittekenbreuk

Het kan zijn dat uiteindelijk het risico te groot is om te opereren. Dan wordt er geen operatie uitgevoerd. Ook wanneer de herstelmogelijkheden niet goed zijn dan wordt er geen operatie uitgevoerd. Er wordt dan gekozen voor een aangemeten korset of een breukband. Dit kan de pijn verlichten en zorgt er voor dat de breuk niet verder gaat.