Liona

Liesbreuk

Wanneer we spreken over een liesbreuk gaat het over een hernia inguinalis. Het gaat over een breuk in de lies. We hebben liezen aan onze linker- en rechterzijde, ze bevinden zich bij de scheiding tussen de benen en de buik. Als het over de liesbreuk gaat, dan kan het een opening zijn of een zwakke plek. Als er een breuk is dan komt er een uitstulping van het buikvlies naar buiten. Er is een verschil tussen de kinderliesbreuk en de volwassenen liesbreuk. Als je druk in je buik hebt als je moet hoesten of je moet tillen, dan komt de zwelling naar buiten. De meeste mensen hebben dan geen klachten en hoeven er dan ook niets aan te doen, maar wanneer de zwelling pijnlijk is, en niet meer terug gaat naar zijn plaats, dan moet je naar de huisarts. Bij sommige mensen is het een aangeboren afwijking. Maar het kan ook komen door uitrekking van de buikwand en dat kan weer komen door hoesten, prostaatklachten, teveel tillen of toename in lichaamsgewicht.

Klachten bij de liesbreuk

Mensen die last hebben (gehad) van een liesbreuk zeggen dat het een branderig gevoel is. Er wordt ook gesproken over zeurende pijn. De pijn in de liesstreek kan ook bij de liesbreuk horen. Wanneer je in de auto zit of je gaat fietsen dan merk je dat de liesbreuk in de weg zit. Het gaat niet vanzelf over dus wanneer je klachten hebt dien je naar de dokter te gaan. De breuk kan alleen maar groter worden wanneer je er niets aan laat doen. Soms kan een liesbreuk ook bekneld komen te zitten. Dat kan veel pijn doen en dan is een spoedoperatie nodig.

Weetjes over de liesbreuk

Een liesbreuk komt voor bij een op de vier mannen. Vrouwen hebben niet zo vaak last van een liesbreuk, bij mannen komt het vaker voor. Nog meer weetjes:

  •  Als je naar de huisarts gaat met klachten bij je lies kan de huisarts snel vaststellen of het een liesbreuk is of niet.
  • Wanneer nodig word je meteen doorverwezen.
  • Er is er alleen een zwelling en zijn er verder geen klachten? Dan is een operatie aan de liesbreuk niet altijd nodig. Wanneer er dan wel klachten bij komen is een operatie wel noodzakelijk.
  • Per jaar komen er in Nederland ongeveer 30.000 liesbreuken voor bij mensen die hier aan worden geopereerd.

Liesbreuk oorzaken

De oorzaken van een liesbreuk kunnen divers zijn. Bij de een is het een aangeboren afwijking, het kan ook zijn dat de buikwand is uitgerekt. Wanneer dat zo is kan [...]

Lees verder

Veelvoorkomende symptomen bij een liesbreuk

Bij een liesbreuk zijn er veelvoorkomende symptomen die je kunt herkennen. Als je last hebt van een liesbreuk weet je dat niet altijd. Er zijn namelijk mensen die er al [...]

Lees verder