Liona

Laparoscopie

Als het over een laparoscopie gaat dan kom je op de afdeling chirurgie uit. De gynaecoloog zal deze ingreep verrichten. Er wordt dan met een laparoscoop in je buikholte gekeken. Voordat de kijkoperatie plaats gaat vinden worden er eerst een of twee kleine sneetjes in de buik gemaakt, soms is dat onzichtbaar want het kan in de navel of in het schaamhaar. De twee instrumenten, een tastinstrument en een laparoscoop kunnen dan naar binnen in de buikholte. Het laatste instrument, de laparoscoop is nodig om de oorzaak van de onbegrepen buikpijn te onderzoeken, er kan hiermee ook worden gekeken naar vruchtbaarheidsstoornissen. Wanneer het over een kleine afwijking gaat kan het tijdens de laparoscopie vaak meteen worden behandeld. Als er een sterilisatie uitgevoerd moet worden kan dat ook wel laparoscopie worden genoemd. Er kunnen bij een laparoscopie ook kleine stukjes weefsel worden weggenomen voor verder onderzoek, bijvoorbeeld biopsie. Ook andere ingrepen in de buikholte die eenvoudig uit te voeren zijn kunnen door middel van laparoscopie worden behandeld.

Wat kun je verwachten bij een laparoscopie?

De laparoscopie staat bekend als een vrij eenvoudige ingreep die ongeveer een half uur duurt. Vaak wordt het uitgevoerd tijdens een dagopname en je mag dan aan het einde van de dag weer naar huis. Soms wil de arts je liever wat langer houden, dat ligt er aan wat er gevonden is. Je krijgt meestal complete narcose bij de laparoscopie. Voordat de ingreep plaatsvindt, mag je een vast aantal uren niets eten en drinken. Het is ook aan te raden dat je vervoer naar huis regelt omdat je zelf nog misselijk kunt zijn van de narcose.

Het onderzoek bij de laparoscopie

Je meldt je op tijd in het ziekenhuis en daar krijg je een bed aangewezen. Dan dien je een operatiehemd aan te trekken en dan is het wachten tot je aan de beurt bent. In de tussentijd kun je in een bed wachten. De bloeddruk zal worden opgenomen en je zult een kalmerend middel krijgen. Je wordt bij de operatiekamer onder narcose gebracht. Na de ingreep ga je naar de uitslaapkamer. Als je weer wakker bent dan mag je naar de gewone kamer in het ziekenhuis. Je kunt gedurende de eerste 24 uur last houden van pijn, ook van pijn in de schouders. Dit kan worden verklaard doordat er gas in de buikholte is achtergebleven. Dit gas wordt dan weer snel in je bloed opgenomen en via de longen adem je het uit. Het kan zijn dat jij je de eerste dagen in ieder geval niet fit voelt, doe dan rustig aan.

Complicaties bij laparoscopie

Er kunnen complicaties optreden bij de laparoscopie, de buikpijn kan heviger worden, je kunt last krijgen van koorts, roodheid en zwelling van de huid kunnen heviger worden en je kunt last hebben van vochtverlies uit de wond. Raadpleeg dan in ieder geval een arts.

Wanneer is een laparoscopie nodig?

De laparoscopie is nodig wanneer er bijvoorbeeld in je buik gekeken moet worden naar je baarmoeder, je eileiders of je eierstokken. Het kan zijn dat er sprake is van vergroeiingen, [...]

Lees verder