Liona

Koorts

We weten allemaal wat koorts is, het gaat over een verhoging van onze lichaamstemperatuur. Normaal gesproken is je lichaam ongeveer 37 graden, vanaf de 38 graden is er dan ook sprake van koorts. Als je koorts hebt dan voel je je vaak niet lekker, je voelt je ziek. Hoe hoger de koorts hoe meer klachten je kunt hebben. Koude rillingen horen bij hoge koorts. Soms wordt er gedacht dat koorts slecht is, maar het is een goede reactie van het lichaam, het gaat een infectie aanpakken.

Oorzaken van koorts

Er treedt koorts op als je last hebt van een infectie. Deze infectie komt voort uit een bacterie of een virus, je kunt hierbij denken aan griep. Mensen met griep hebben vaak koorts en dankzij de koorts wordt de infectie aangepakt. Je kunt ook koorts krijgen als je bepaalde geneesmiddelen slikt of in contact komt met chemische stoffen.

Koorts en griep

Bij griep is het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken. Koude rillingen, hoofdpijn, koorts en soms ook spierpijn, dit zijn echt de kenmerken van griep. Je temperatuur kan snel oplopen tot wel 39 graden of hoger. Koorts duurt meestal niet zo lang, meestal is de koorts binnen vijf dagen verdwenen.

De temperatuur opnemen bij koorts

Als je last hebt van koorts dan kun je de temperatuur opnemen:

  • Onder de tong
  • Onder de oksel
  • In de anus
  • In je oor

Als je onder de tong de temperatuur op gaat nemen moet je ongeveer vijf minuten wachten, als je het onder de oksel op gaat nemen moet je ongeveer tien minuten wacht en wanneer je de temperatuur in de anus op wilt nemen dan duurt dat drie minuten. Als je in je oor de temperatuur gaat meten dan heb je hier een speciale thermometer voor en daarmee duurt het opnemen van de koorts slechts drie minuten. Wanneer je de temperatuur via de oksel op hebt genomen moet je er 0,5 graden bij tellen en bij de tong ongeveer 0,3 graden. Bij je oor en je anus hoef je er niets bij op te tellen (dit is het meest betrouwbaar).

Koorts is niet altijd een pretje

Als je last hebt van koorts dan kan dat erg vervelend zijn, je voelt je ziek en hangerig, je wilt niet eten en je hebt nergens zin in. Het is belangrijk dat je dan wel goed blijft drinken. Je verliest door de koorts namelijk veel vocht, vaak merk je dat wanneer je gaat slapen je veel moet transpireren. Dit vocht raak je snel kwijt, zorg ervoor dat je de hele dag door genoeg drinkt om het aan te vullen. Het is belangrijk dat je weet wat je moet doen bij koorts:

  • Neem regelmatig de temperatuur op
  • Houd je lichamelijke toestand in de gaten
  • Probeer wat te eten
  • Blijf genoeg drinken (je verliest veel vocht)
  • Voel je je moe, rust dan op tijd uit

Je moet goed naar je lichaam luisteren. Je lichaam geeft aan wanneer je moet rusten en wanneer het beter gaat kun je alle dagelijkse bezigheden weer rustig opbouwen.

Symptomen koorts

Bij koorts treden er vaak diverse symptomen op. Bij de een meer dan bij de ander. Over het algemeen is er sprake van koorts wanneer de lichaamstemperatuur boven de 38 [...]

Lees verder

Oorzaak van koorts

Koorts kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijke oorzaken van koorts zijn bijvoorbeeld extreme inspanningen bij warm weer. Je verliest dan veel vocht en het is erg warm dus je lichaam krijgt [...]

Lees verder

Koortsstuipen

Kinderen kunnen last krijgen van koortsstuipen. Dit is een aanval waarbij de hersenen niet goed functioneren als je koorts hebt. Het heeft qua uiterlijk veel weg van een aanval van [...]

Lees verder