Liona

Jicht

Bij jicht wordt er vaak gedacht dat het over een welvaartziekte gaat, maar dat is niet zo. Wat wel zo is, is dat het urinezuur zich op gaat hopen omdat de stofwisseling in je lichaam niet goed is. Mannen hebben vaker last van jicht dan vrouwen, vaak treedt deze kwaal op na je veertigste. Jicht hoort bij de reumatische aandoeningen, de urinezuurkristallen slaan neer in je gewrichten. Het kan dan zijn dat je een gewrichtsontsteking krijgt, dit noemen ze ook wel een plotselinge aanval, het kan namelijk zomaar optreden. Veel mensen die een keer te maken krijgen met jicht schrikken hier van, maar vaak is het niet eenmalig. De aanvallen van jicht gaan vaak over in de chronische variant. Hierbij komen de ontstekingen vaker voor en dan zijn het meestal ook meerdere gewrichten waar men last van heeft. Wanneer je voor de eerste keer jicht krijgt, dan is dat een acute gewrichtsontsteking. Deze krijg je vaak in de grote teen. Het kan echter ook in een ander gewricht optreden, dan heb je flinke pijn. Jicht kan worden uitgelokt door bijvoorbeeld overmatig te eten en drinken. Dit kan namelijk een jichtaanval in gang zetten, het is echter niet de echte oorzaak. De oorzaak van jicht vind je namelijk in je stofwisseling. Bij mensen met deze aandoening is het verloop van de stofwisseling niet goed. Jicht komt meestal voor bij mensen vanaf 40 tot 50 jaar, dan hebben zij vaak de eerste aanval, maar het kan ook eerder zijn.

Chronische jicht

Er zijn drie groepen die te maken kunnen hebben met chronische jicht, namelijk:

  • Jonge mensen die te maken krijgen met jicht, zij hebben een te hoog urinezuurgehalte in het bloed en vaak houden zij dat. Dit komt omdat de jicht niet goed is behandeld of de medicatie niet goed is ingenomen (niet consequent). Ook wanneer je veel drinkt of wanneer je plaspillen gebruikt kan dat er voor zorgen dat je chronische jicht krijgt.
  • Wanneer oudere mensen plaspillen gebruiken en wanneer de nieren niet goed werken kan het chronische jicht worden. De klachten ontstaan stapsgewijs.
  • Als laatste is er een kleine groep van mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan. Als de nieren niet zo goed werken is er een grotere kans op chronische jicht.

Klachten bij jicht

Als je last hebt van jicht dan merk je dat de eerste aanval vrij snel op komt zetten vaak gebeurt dat in de grote teen. Je enkels en knieën kunnen ook ontstoken raken. Het vrij snel op komen zetten is een belangrijk kenmerk van jicht. Als je naar bed gaat heb je nog niets maar in de nacht of in de ochtend heb je ineens veel pijn. Bij de eerste aanval gaat het vaak over pijn in één gewricht, maar later kunnen dat meerdere gewrichten worden, het kan dan ook steeds langer duren en de pijn kan zich uit blijven breiden. Het kan ook in de liezen en slijmbeurzen voorkomen. Jicht gaat vaak samen met een te hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je nieren en daarom gaan deze minder goed functioneren. Het urinezuur gaat samen klonteren en dan kun je last krijgen van nierstenen of van gruis. Veel mensen laten daarom ook hun nierfunctie controleren door bloedonderzoek wanneer zij last hebben van jicht. Het kan zijn dat de neergeslagen kristallen zorgen voor jichtknobbels. Dit noemen we ook wel tofi. Jicht is een vervelende aandoening, je kunt er niets aan doen als de klachten optreden en het is erg pijnlijk. Van de een op de andere dag kun je ineens meer aanvallen krijgen en dit kan voor veel klachten zorgen.