Liona

Ischias en lumbago

Als het over ischias of lumbago gaat, dan gaat het over vormen van lage rugpijn. Lage rugpijn kan erg vervelend zijn en dit kan als je pech hebt ook uitstralen naar de benen, dit is ischias. Bij lumbago gaat het over een lage rugpijn als gevolg van een overbelasting van de rug. We noemen lumbago ook wel lendenverschot of spit. De oorzaak hiervan is een facet arthropathie. Vaak gaat het dan over een subluxatie van de facetgewrichten tussen twee wervels. Het is vaak een goedaardige aandoening. Wist je dat een acute lumbago kan leiden tot een chronische lumbago? Deze naam wordt ook wel gebruikt bij hardnekkige spierpijnen onder in de rug, dan kan het je houding belemmeren, maar ook de beweging. Het gaat over de wervels, vaak hebben mensen last van ineens opkomende pijn onder in de rug. Het is pijnlijk wanneer je gaat buigen, maar ook als je gaat tillen of gaat zitten. Als je gaat staan of als je gaat lopen dan worden de klachten vaak wat minder, daarom wordt er ook wel gesproken over flexie geprovoceerde rugklachten. Deze klachten worden uitgelokt of onderhouden door het buigen, buigen noemen we ook wel een flexie.

Genezing lumbago

Een lumbago geneest vaak in een paar dagen of binnen een paar weken. De intensiteit maakt dan niet uit, de behandeling die wordt gekozen is afhankelijk van de klachten. Er kan gekozen worden voor weinig of geen rustperiode, want bewegen is juist goed. Er kan worden gekozen voor pijnstillers, krachtige pijnstillers worden alleen bij uitzonderingen gegeven. Er kunnen spierontspanners worden gegeven, die zorgen er voor dat de spieren tot rust kunnen komen, maar je moet er op letten dat je je lichaam dan niet gaat forceren omdat je geen pijn meer voelt. De klachten van de rug kunnen ook komen omdat je houding niet goed is. Je moet dan een houdingcorrectie toepassen als behandelmethode zodat de klachten afnemen. Er kan ook worden gesproken over kinesitherapie, oefentherapie of manuele therapie. Er kan soms een steunverband of een korset worden gekozen, maar meestal is dat niet nodig.

Oorzaken van de klachten

De oorzaken kunnen zijn dat je een verkeerde houding hebt aangenomen, maar het kan ook zijn dat je verstoringen hebt aan de spierweefsels, ook andere reumatische aandoeningen kunnen de oorzaak zijn. Er kunnen echter ook psychosociale factoren een rol spelen, hierbij kan gedacht worden aan stress, overwerkt zijn, een depressie hebben en angst. De diagnose kan worden vastgesteld door een scan te laten maken, maar vaak wordt het op een andere manier vastgesteld. Er kan namelijk een radiografie worden gemaakt van de lage rug en van het bekken. Als er sprake zou zijn van een ischias dan is het nodig om verder onderzoek te doen om vast te stellen wat de oorzaak is en of dat het inderdaad om ischias gaat. Beide aandoeningen zijn erg vervelend van aard:

  • Wanneer je rugpijn hebt en de klachten blijven, ga op tijd naar de dokter
  • Laat onderzoeken wat de oorzaak is
  • Pak de oorzaak aan en blijf wanneer de arts aangeeft dat je moet bewegen ook echt bewegen, dit kan soms pijnlijk zijn, forceer niets, doe het rustig aan, maar beweeg wel. Neem deze tip ter harte, doe je dat niet dan heeft dat stijfheid e.a. klachten tot gevolg.