Liona

Hooikoorts

In de lente ben je vaak blij dat je lekker naar buiten kunt. De temperatuur is steeds aangenamer en het wordt beter weer. De zon schijnt meer en het doet ons vaak erg goed. Maar er zijn ook mensen die hier tegenop zien omdat zij last hebben van allergieën. Hooikoorts is dan een veelvoorkomende allergie waar steeds meer mensen last van krijgen. Er is gelukkig wel wat te doen aan hooikoorts. Hooikoorts kan voor vervelende klachten zorgen.

Wat is hooikoorts?

Als het over hooikoorts gaat, dan is dat een overgevoeligheidsreactie die je lichaam heeft op bijvoorbeeld stuifmeel. Dit kan stuifmeel zijn van grassen, maar ook van bomen en planten die in bloei staan. We noemen het stuifmeel ook wel pollen. Het zweeft allemaal in de lucht en dan ademen we het in. Je kunt overgevoelig worden als je afweermechanisme in de war is. Er ontstaat in je eigen lichaam een allergische reactie, hierbij komt er een stof vrij en deze stof noemen we histamine. Er komen hierdoor steeds meer hooikoortsklachten vrij. Je krijgt last van irritaties bij de slijmvliezen en bij de neus, keel en ogen is dit vaak het ergste. Je kunt er bij het dagelijkse functioneren veel last van hebben. Het kan zijn dat je niet goed kunt werken omdat je teveel klachten hebt of dat je niet goed kunt slapen vanwege de irritaties.

Verschijnselen bij hooikoorts

In totaal heeft 15-20% van de mensen last van hooikoorts. Je hebt een pollenallergie. Het is nog niet te genezen, men is er wel volop mee bezig, maar er is nog geen middel dat alle klachten weg kan nemen maar de klachten kunnen wel verlicht worden. Waar heb je last van bij hooikoorts?

  • Loopneus
  • Niesbuien
  • Jeuk
  • Rode ogen

Veel mensen kijken er daarom tegenop als het lente gaat worden. Tot augustus kan deze periode aanhouden en kun je klachten hebben van hooikoorts. De meest voorkomende allergie is hooikoorts. Mocht je er zelf nu ook last van hebben en je wilt er graag vanaf, dan is het aan te raden dat je naar de huisarts gaat om te vragen welk middel je hiertegen kan helpen zodat de klachten minder en draaglijker worden. Het beste kun je naar de huisarts gaan wanneer je klachten erger worden en je belemmeren bij je dagelijkse bezigheden. Het kan zijn dat je niet goed kunt slapen omdat je irritaties hebt bij de ogen, neus en keel. Er kan dan iets worden gegeven vaak in de vorm van een tabletje zodat de klachten afnemen, het wil niet zeggen dat alle tabletjes bij iedereen werken. Het is vaak een kwestie van proberen en dan kijken welke dosering aanslaat. Bij sommige mensen nemen de klachten af en zij kunnen in deze periode weer goed functioneren. Anderen blijven liever binnen zodat zij er het minste last van hebben. Maar gelukkig zijn er middeltjes genoeg die je kunt proberen om te kijken wat er bij jou werkt. Zou je het erg vinden om iedere dag een tabletje te moeten slikken als je dan weet dat je iedere dag lekker naar buiten kunt in de lente en in de zomer zonder last te krijgen van je allergie? Veel mensen hebben dat er wel voor over zodat zij toch van het mooie weer kunnen genieten. In sommige perioden kan het vervelend zijn om naar buiten te gaan. Er bestaat tegenwoordig een pollenbericht voor mensen met een allergie, waarin je kunt lezen hoe gunstig of ongunstig de toestand die dag zal zijn.