Liona

Bedplassen

Als het over bedplassen gaat, dan spreken we ook wel over ongecontroleerd een volledige plas doen in onze slaap. Als iemand een bedplasser is, en deze persoon is wakker, dan heeft deze persoon nergens last van. Bij incontinentiepati├źnten is dat anders. Zij kunnen zowel overdag als in de nacht hun plas laten lopen. Bij volwassenen komt bedplassen vaak voor. Veel mensen weten dit niet, er wordt niet echt openlijk over gesproken. Veel mensen schamen zich er voor. 1% van de volwassenen zou volgens onderzoeken in bed plassen. Mannen zouden er iets vaker last van hebben dan vrouwen. Het is zelfs zo dat sommigen iedere nacht in hun bed plassen, maar er zijn er ook een aantal bij die het maar eens in de zoveel tijd doen.

Bedplassen is lastig

Als je last hebt van bedplassen, dan is dat erg lastig. Het kan erg ingrijpend zijn. Veel mensen schamen zich er voor, durven hierdoor nergens anders te slapen. Of wanneer ze op een andere plek dan thuis overnachten, slapen ze niet omdat ze bang zijn voor bedplassen. Mensen denken dat ze uit worden gelachen en dat er geen begrip is voor hen, dat komt mede omdat het een onderwerp is dat niet zo vaak wordt besproken. Het logeren bij anderen kan van de een op de andere dag zijn afgelopen omdat ze een paar keer last hebben gehad van bedplassen. Dit geldt zowel voor kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het zelfs zover gaan dat ze niet mee op schoolkamp willen en dat ze geen relatie op durven bouwen omdat ze bang zijn dat iemand er achter komt.

Stop het bedplassen!

Waarom zou je het bedplassen willen stoppen bij kinderen en bij jezelf?

  • Je kunt onbezorgd op vakantie en uit logeren.
  • Je krijgt meer zelfvertrouwen.
  • De stress is weg en je schaamt je niet meer.
  • Je kunt genieten van een heerlijke nachtrust.
  • Er is minder was en je slaapt in een fris bed!
  • Als ouder ben je verlost van de emotionele belasting voor je kind.
  • De nachtrust is voor het hele gezin beter.

Bedplassen los je samen op

Een plaswekker kan een goede optie zijn om je kindje op tijd naar de wc te leren gaan. Maar dat geldt ook voor volwassenen. Als je iedere nacht rond twee of drie uur in bed plast, of regelmatig. Dan is het aan te raden om een plaswekker te zetten om twee uur, zodat je dan naar de wc kunt gaan. Word je lastig wakker? Zet de wekker dan wat harder zodat je kunt voorkomen dat je in bed plast maar dat je naar de wc kunt gaan.